Långfredagen '08

Långfredagen idag,
dvs en röd dag, händer väl inte så överdrivet mkt idag...
Eller jo, skulle till Cats med Sara,
Dennie är dj där idag =)

Det snöar fortfarande,
tradigt... kan det inte regna istället så att alla snön den bara försvinner...

Långfredag är fredagen som inleder påskhelgen och högtidlighålls till minne av att Jesus Kristus enligt kristendomen korsfästes, dog och begravdes på den här dagen. Sedan uppstod han igen, ifrån de döda på tredje dagen, dvs söndagen som är påskdagen.

 

Långt in på 1900-talet var långfredagen den stora sorgens dag, Jesu dödsdag. Sorgen markerades genom att inga onödiga sysslor fick utföras, Man åt enkelt och barnen fick inte leka. Stämningen var tung och tryckande. Affärer, restauranger, teatrar och andra nöjen var stängda. Ända fram till 1969 var alla offentliga nöjestillställningar under långfredagen förbjudna.


Källa: susning.nu och nordiskamuseet.se

image127

Påskris är ris, ofta av björk, som tas in i hemmen och kläs till påsk, ungefär som en påskens motsvarighet till julgran. Påskriset kopplas till Jesu intåg i Jerusalem på Palmsöndagen, och de palmblad som ströddes framför honom på marken. I brist på palmblad tar vi in björkris för att symbolisera detta. Förr var det vanligt att man piskade varandra med påskriset för att minnas Jesu lidande.

Påskriset förses med färgade fjädrar (påskfjädrar). Annat påskpynt som hängs i riset är målade urblåsta hönsägg. Det förekommer också konstgjorda ägg, ofta mindre än de vanliga hönsäggen, och figurer i form av kycklingar, höns och tuppar i olika material. Även påskkärringar förekommer som tema i påskpynt. Påskpynt är ofta gult till färgen. Det är vanligt att barn på dagis, förskolor och skolor får tillverka eget påskpynt.

 

Utöver den religiösa grunden är ett syfte med påskriset är att det ska sättas i vatten så att bladen slår ut och man får gröna blad inomhus under en årstid när gröna blad är ovanligt i naturen. Så att ta in påskris är också ett sätt att fira att vintern är på väg ut, och våren på väg in. Först senare började man smycka björkriset med fjädrar och annat - för att det inte skulle se så "dött" ut.


Källa: susning.nu och wikipedia


Lämna ett avtryck

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0