Skärtorsdag '08

Skärtorsdag idag,
och fortfarande fullt med snö överallt,
kan det inte börja töa bort snart,
jag vill ha vår,
speciellt till påsk...


Skärtorsdagen är en högtidsdag som infaller torsdagen före påsk, dagen före långfredagen. Denna dag firar kristenheten att Jesus instiftade nattvarden. Bakgrunden var att Jesus den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Vissa exegeter menar att han då förklarade symboliken hos ett av bröden och en av bägarna (de som judarna menade tillhörde den stundande Elia), som hans kropp repektive hans blod.

 

Namnet kommer av "skära" som förr betydde "rena", vilket syftar på att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före deras sista måltid, se fottvagning.

 

Nya asatroende använder i stället denna asen Tors dag till att förbereda vårblotet. För vissa får det skära då syfta på den bleka ansiktsfärg Tor ådragit sig under vinterhalvåret.

 

Skärtorsdagen är enligt folktron framför allt den dag då häxorna begav sig till Blåkulla på lämpligt redskap. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd.

 

Dagens häxor associerar även färden med rening, i så motto att den eld som erbjuds i Blåkulla kan befria dem från den klåda, som vissa kvalster med "skärtor" likljudande benämning orsakar. Numera går även utklädda barn omkring bland grannarna och med tecknade kort önskar glad påsk och hoppas på lite proviant för blåkullafärden i form av godis.

Källa: wikipedia

 image126

En påskkärring, påskakärring, är enligt gammal svensk tradition en häxa som flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen.

 

I Sverige är det vanligt att barn klär ut sig till påskkärringar till påsk och särskilt på skärtorsdagen. En påskkärring är traditionellt klädd i klänning, förkläde och huckle. Det förekommer även att de har tillbehören kaffepanna, en svart katt och kvast. Påskkärringar går ofta runt och överlämnar små tecknade kort som de själva ritat; i gengäld får de godis eller någon annan mindre gåva.

 

Det är osäkert när traditionen att barn klär ut sig till påskkärringar tog sin början i Sverige. Uppgifter från 1863 finns, men det är troligt att var först på 1900-talet som traditionen fick någon större spridning i landet. Flera av de attribut som förknippas med påskkärringar har inget eller lite att göra med häxor på 1600-talet: Kaffe dracks inte Sverige på 1600-talet så därför går kaffepannorna bort och inte heller finns svarta katter omnämnda i rättsprotokoll från den här tiden.

 

I Jörn i Västerbottens län skänker, i motsats till den vanliga traditionen, påskkärringarna bort godis till de hem de besöker.

Källa: wikipedia

Lämna ett avtryck

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0